پیگمنت چیست؟
پیگمنت، رنگدانههای پودری و جامدی هستند که به صورت طبیعی و مصنوعی برای ایجاد رنگ در محصولات مختلف استفاده میشوند. پودر پیگمنت چیست؟ این پودر که در آب و روغن نامحلول هستند، در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرند.
این رنگدانهها که به صورت آلی و معدنی وجود دارند، از ترکیبات شیمیایی که بر روی هستههای معدنی از آلومینیوم هیدروکسید رسوب داده شدهاند، به وجود میآیند.
از آنجا که رنگدانه های آلی، جلا و شفافیت فوق العادهای ایجاد میکنند، در تولید رنگهای روشن با طیفهای گسترده استفاده میشوند.
اما برای تهیه رنگهایی مانند سفید و مشکی براق رنگدانههای معدنی مناسب تر میباشد.
پیگمنت های آلی در برابر حرارت و دما مقاومت بیشتری دارند، با این تفاوت که پیگمنتهای معدنی در برابر نور uv و خوردگی مقاوم تر هستند.
سایز ذرات تشکیل دهنده انواع رنگدانهها، تاثیر بسزایی در خواص رنگدانهها دارد. درخشندگی، میزان رنگ دهی، پایداری، درصد پوشش دهی از جمله این خصوصیات هستند.
علاوه بر این، شکل ذرات پیگمنت در ایجاد و بهبود خواص آنها موثر می باشد. این رنگدانهها دارای اشکال متفاوت هستند.
اشکال کروی، ورقهای، مکعبی و سوزنی و بیضی از جمله شکلهای مختلف پیگمنت های رنگی هستند.
به طور مثال از ذراتی که سوزنی شکل هستند، در تهیه رنگهای ترکیبی استفاده می کنند. چرا که دارای قابلیت چسبندگی فوق العادهای می باشند.
رنگدانه های روشن مانند رنگدانه های تهیه شده از فلز آلومینیوم ورقهای شکل هستند اما رنگدانههای حاصل از ذرات کربن کروی شکل می باشند.
ویژگی بعدی که در خواص اینگونه رنگدانهها موثر است، وزن ذرات می باشد. هر یک از ذرات سازندهی رنگدانهها دارای وزنهای متفاوتی هستند.
بنابراین باید هنگام ساخت رنگها از ذراتی با وزن کمتر استفاده شود، تا رنگ دهی بیشتر حاصل آید و قیمت نهایی محصول تولید شده مقرون به صرفه باشد.
از آنجا که قیمت یک محصول از پارامترهای مهم در خرید آن می باشد، توجه به این نکات بسیار ضروری و مهم است.
بیشتر بدانید: پیگمنت چیست